Print Friendly, PDF & Email

Vers 7: Geborgen door de wortel van deugd

Vers 7: Geborgen door de wortel van deugd

Onderdeel van een serie lezingen over de 41 Gebeden om Bodhicitta te cultiveren van het Avatamsaka Sutra (De Bloem Ornament Sutra).

  • Hoe de deugd die we creëren ons beveiligt
  • Hoe meer we deugd creëren, hoe veiliger we ons psychologisch voelen
  • De zekerheid van leven met voorschriften

41 Gebeden om te cultiveren bodhicitta: Vers 7 (Download)

De volgende van de 41 gebeden om te cultiveren bodhicitta luidt als volgt:

"Mogen alle wezens worden beveiligd door de wortel van deugd."
Dit is het gebed van de bodhisattva bij het omdoen van een riem.

Als we onze riem omdoen, maken we ons onderkledingstuk vast - of het nu een kamerjas of een broek is of wat het ook is, we maken het vast. Evenzo de wortel van deugd - de deugd die we creëren, het goede karma, de verdienste die we creëren, stelt ons veilig. En het beveiligt ons op veel verschillende manieren.

Ten eerste zorgt het voor een goede wedergeboorte voor ons, dus op het moment van overlijden is er geen angst, geen spijt, geen zorgen omdat we die zekerheid voelen dat we een deugdzaam leven hebben geleid dat zal rijpen in een goede wedergeboorte.

De deugd beveiligt ons ook in bevrijding. Het beveiligt ons in verlichting. Het stabiliseert onze geest, zodat we het pad daadwerkelijk kunnen oefenen en die realisaties kunnen krijgen.

En ik denk dat deugd ons ook in dit leven veilig stelt. En hier gebruik ik secure op een iets andere manier. Hoe meer tijd we besteden aan een deugdzaam leven en het opgeven van de tien destructieve acties en het creëren van de tien constructieve acties, des te meer voelen we ons psychologisch veilig. Het is een interessante manier waarop deugd psychologische zekerheid biedt. Allereerst hebben we niet zoveel spijt en schuldgevoelens, die volgen op de niet-deugdzame acties. Dus al die onzekerheid over: “Heb ik het juiste gedaan? Heb ik het juiste gezegd? Ik voel me zo slecht over wat ik heb gedaan. Wat zullen andere mensen van me denken omdat ik heb gelogen, ik heb al dit conflict veroorzaakt, ik heb hard gesproken...' Het elimineert al dat soort angst en onzekerheid en zorgt voor een niveau van psychologische veiligheid dat erg prettig is in dit leven.

Ook vind ik hoe meer (vooral) je overhoudt voorschriften (ongeacht het niveau van voorschriften je hebt) het biedt een ander soort psychologische zekerheid die ik niet echt onder woorden kan brengen. Maar je voelt het na een aantal jaren. Met andere woorden, aan het begin van je oefening heb je het gevoel alsof je daar in de golven zwaait, weet je, crasht op de kust en gaat uit, je weet niet zeker waar je bent. Maar zoals je leeft voorschriften je geest wordt stabieler en je voelt de zekerheid dat je de deugd onder je hebt. je hebt niet het gevoel dat je zo zwaait. Je hebt het gevoel dat er een grond is om op te staan, in die zin dat je eigen deugdzame houding en acties je in je leven ondersteunen.

Deugd zorgt voor die zekerheid in dit leven, voor de zekerheid op het moment van overlijden (omdat het ons naar een goed toekomstig leven leidt), en de zekerheid om bevrijding en vervolgens volledige verlichting te bewerkstelligen. Dus elke keer dat u 's ochtends uw riem omdoet, moet u zich op meer dan één manier veilig voelen.

Eerbiedwaardige Thubten Chodron

Eerwaarde Chodron benadrukt de praktische toepassing van Boeddha's leringen in ons dagelijks leven en is bijzonder bekwaam in het uitleggen ervan op manieren die gemakkelijk te begrijpen en te beoefenen zijn door westerlingen. Ze staat bekend om haar warme, humoristische en heldere lessen. Ze werd in 1977 tot boeddhistische non gewijd door Kyabje Ling Rinpoche in Dharamsala, India, en in 1986 ontving ze bhikshuni (volledige) wijding in Taiwan. Lees haar volledige bio.